Sve što treba da znaš o lepku za rukometnu loptu

sta je lepak za rukomet

Gledao si ili igrao rukomet i pitao se kako je moguće da igračima lopta tako dobro ,,stoji’’ u šaci? Tu smo da ti otkrijemo tajnu lepka za rukometnu loptu. Ukoliko si početnik ili tek planiraš da se oprobaš u ovom sportu, daćemo ti par saveta o korišćenju lepka kao i o održavanju rukometne lopte.

Tabela sadržaja

  1. Zašto se koristi lepak u rukometu?
  2. Vrste lepka za rukometnu loptu
  3. Lepak u čvrstom stanju
  4. Lepak u spreju
  5. Čišćenje lopte za rukomet
  6. Lepak i rukometna federacija

Zašto se u rukometu koristi lepak?

Lepak za rukometnu loptu će biti sastavni deo tvoje opreme kada kreneš na trening ili utakmicu. Ali zašto je on važan? Lepak za loptu za rukomet omogućava da lopta bolje prianja u šaci, odnosno, da tokom igre imaš bolju kontrolu lopte pri dodavanju i udarcima.

Lepak se naziva još i smolom za rukometnu loptu, a ona je ujedno i glavni sastojak lepka. Šakama se nanosi na loptu tako da u potpunosti prekrije njenu površinu. Lopte za rukomet dolaze u različitim veličinama, izrađuju se od različitih materijala i mogu se koristiti za različite namene. Lepak možeš da koristiš na svim vrstama rukometne lopte, a važno je da izabereš rukometnu loptu koja najviše odgovara tvojim potrebama.

Vrste lepka za rukometnu loptu

Lepak ili smola za rukometnu loptu je neizostavan deo tog sporta i opreme, kako rekreativaca, tako i profesionalnih igrača.

Postoje dve vrste lepka:

  • tradicionalni – u čvrstom stanju
  • u spreju

Obe vrste smole za rukometnu loptu koriste se na isti način, ravnomernim nanošenjem na kompletnu površinu lopte. Naravno, imaju svoje prednosti i mane.

Lepak za rukometnu loptu u čvrstom stanju

Ukoliko si zainteresovan za korišćenje tradicionalne smole, jedan od najboljih lepkova za rukometnu loptu je Teamgear Resin brenda Select. Dolazi u čvrstom plastičnom pakovanju sa poklopcem. Na loptu se nanosi tako što se veća količina lepka vadi prstima i nanosi direktno na povšinu lopte za rukomet. Ima izuzetno jaku moć lepljenja, a potrebno je svega nekoliko trenutaka da se osuši i da lopta može da uđe u igru. 

Pakovanje od čak 500 ml može da pokrije nekoliko nanošenja na celu loptu i to je najveća prednost ovog tradicionalnog lepka za rukometnu loptu. Međutim, mana je to što lepak ostaje na prstima. Ukoliko ne želiš da gubiš vreme na skidanje viška lepka sa šaka, postoji i druga opcija.

teamgear resin select 500ml opt.jpg

Lepak za rukometnu loptu u spreju

Brend Select je osmislio i savremeniju vrstu smole za rukometnu loptu – lepak u spreju. Sa njim nanošenje ide brže i da ne moraš da se mučiš sa skidanjem lepka sa prstiju

Lepak za rukometnu loptu u spreju ima sve karakteristike tradicionalnog lepka. Prodaje se u plastičnoj bočici zapremine 100 ml. Ako ga uporedimo sa standardnim pakovanjem tradicionalnog lepka za rukometnu loptu, primetna je razlika u ceni. Međutim, igrači ga ipak biraju zbog lakšeg rukovanja i uštede vremena kada je u pitanju čišćenje šaka nakon nanošenja lepka na rukometnu loptu.

teamgear resin spray 100ml opt.jpg

Čišćenje lopte za rukomet

Kako bi rukometna lopta trajala duže, potrebno je da se redovno održava. Neophodno je da se lepak skida sa lopte posle svake upotrebe. Za to možeš da koristiš gel za uklanjanje lepka za rukometne lopte koji će omogućiti da površina lopte ispod slojeva smole ponovo zasija. 

Potrebno je da gel naneseš na celu loptu i ostaviš ga da deluje, a zatim ispereš vodom. Gel je kremast i veoma nežan za ruke. Skidanje lepka sa lopte za rukomet ide mnogo lakše nego na starinski, mehanički način – ,,depilacijom’’ lopte, a samim tim i šaka.

resin remover 500ml 1 opt.jpg

Ako baš vodiš računa o svim detaljima i veoma si pedantan, mogao bi da ti zatreba i sprej za čišćenje odeće od lepka. Sa njim ćeš lakše moći da skineš fleke od smole sa odeće. Sprej ne oštećuje tkanine, kao ni njihovu boju. Njime možeš dodatno da očistiš i samu loptu za rukomet.

resin wash spray 1000 ml opt.jpg

Lepak za rukometnu loptu i rukometne federacije

Sad kad si se upoznao sa tim zašto se u rukometu koristi smola i koliko je ona važna za manipulaciju loptom, imamo za tebe još jednu informaciju. Internacionalna rukometna federacija (IHF) je nezadovoljna zbog preterane upotrebe lepka za rukometne lopte jer smatra da to utiče na kvalitet igre i realne performanse igrača.

Prekomerna upotreba smole za rukometne lopte može da dovede do povreda (jer sve može da se ulepi), ali i do smešnih situacija. Pravi biser u svetu rukometa dogodio se tokom utakmice između reprezentacija Španije i Belorusije na Evropskom prvenstvu u rukometu za muškarce 2020. godine, kada se lopta zalepila za rašlje gola.

I dok rukometne federacije pokušavaju da ograniče ili u potpunosti zabrane upotrebu lepka za rukometne lopte, igrači i navijači ga smatraju sastavnim delom tradicije tog sporta. Kakvo je tvoje mišljenje o tome? Pravi način da se odlučiš je da se dobro opremiš, okupiš ekipu i testiraš igranje sa lepkom za loptu za rukomet.Takođe, Derby sport nudi posebne popuste i specijalne cene za klubove, stoga nas kontaktirajte za najbolju ponudu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *