Blog

Kako postati fudbalski sudija? Koraci kroz napredovanje u karijeri 

66806657 m normal none

“Obavezujem se da ću sve fudbalske utakmice suditi savesno, po svom najboljem znanju i uverenju, poštujući Pravila fudbalske igre!”

Ovo je rečenica koju ćeš najverovatnije prvu da vidiš pri popunjavanju formulara ispita za zvanje fudbalskog sudije. Fudbalske sudije su potrebne na svakom nivou igre kako bi se osiguralo da se utakmica odigra pošteno i u skladu sa pravilima. 

Ali kako neko dobija dozvolu da sudi fudbalsku utakmicu? Koliko je vežbe potrebno za napredovanje u ovoj profesiji? Od amaterskih do profesionalnih liga, u nastavku saznaj kako postati fudbalski sudija i steći dobru reputaciju u karijeri. 

Tabela sadržaja

 1. Tipovi fudbalskih sudija
 2. Licenca za fudbalskog sudiju
 3. Kondicija fudbalskog sudije
 4. Kupovina sudijske opreme
 5. Sudijski dresovi
 6. Sudijske zastavice
 7. Sudijske pištaljke
 8. Zarada fudbalskog sudije u Srbiji
 9. Karakterne osobine fudbalskih sudija

Tipovi fudbalskih sudija

U fudbalu postoji nekoliko vrsta sudija koji sude utakmice na različitim nivoima i takmičenjima. Evo koja su 4 tipa fudbalskih sudija:

 1. Glavni sudija (centralni sudija): Glavni sudija, takođe poznat kao centralni sudija, je primarni sudija na terenu. Oni imaju najveći autoritet i donose važne odluke kao što su sprovođenje pravila igre, dodeljivanje prekršaja i penala i upravljanje tokom utakmice. Glavnom sudiji obično pomažu druga službena lica.
 2. Pomoćne sudije (AR): Pomoćne sudije, koje se nazivaju i linijski sudije, rade zajedno sa glavnim sudijom. Postavljeni su duž bočnih linija i pomažu glavnom sudiji da donese odluke u vezi sa ofsajdom, kornerom ili udarcem od gola. Pomoćne sudije takođe pomažu u praćenju ponašanja igrača i trenera.
 3. Četvrti sudija: Četvrti sudija pomaže glavnom sudiji i pomoćnim sudijama tokom utakmica, prvenstveno obavljajući administrativne zadatke. Oni pomažu u upravljanju zamenama igrača, nadgledaju ponašanje zvaničnika tima i održavaju komunikaciju sa stručnim štabom.
 4. Video pomoćni sudija (VAR): Video pomoćni sudija je dodatni tip sudije koji koristi video tehnologiju da pregleda i pomogne u donošenju odluka tokom utakmica. VAR razmatra incidente koji su možda propušteni ili zahtevaju pojašnjenje, kao što su golovi, kazne, crveni kartoni i slično. VAR komunicira sa glavnim sudijom, pružajući informacije i preporuke na osnovu video snimaka. Napomenućemo da prisustvo i upotreba VAR-a varira od nivoa takmičenja, pa se uglavnom primenjuje u profesionalnim ligama i međunarodnim turnirima. 

Polaganje kursa obuke za fudbalskog sudiju 

Nebitno da li želiš biti glavni ili pomoćni sudija, jedan od prvih koraka koje treba da uradiš da bi postao sudija u fudbalu je da prođeš kurs obuke. Svaka država ima drugačije kurseve obuke, ali sudija koji se nada da će zaraditi bilo kakav novac mora prvo da položi ispit. Ispit za fudbalskog sudiju je relativno jednostavan sve dok si spreman da uložiš početni trud i rad.

Ispit se, za sudije i pomoćne sudije bilo koje kategorije, uglavnom sastoji iz pisanog i usmenog dela, a za više informacija o samoj proceduri polaganja treba da kontaktiraš Fudbalski savez Srbije. Tamo ćeš dobiti detaljne instrukcije o terminu i načinu prijavljivanja za ispit fudbalskog sudije bilo kog nivoa. 

Praktično svaki fudbalski sudija ima veoma skromne početke kada je u pitanju karijera. Čak su i oni na najvišem nivou svojevremeno sudili fudbalske utakmice koje su možda imale manje od 10 navijača na tribinama. Dakle, moraš da izgradiš reputaciju na nižem nivou pre nego što dobiješ priliku da napreduješ.

Održavanje fizičke kondicije

Fizička spremnost sudije je važna kao i kod fudbalera. Nakon što si uzeo sertifikat, sledeći korak da postaneš fudbalski sudija jeste da se uveriš da si dovoljno spreman za izazove koji su pred tobom. 

U svakoj utakmici, sudija mora da trči slično kao i igrači, samo što igrač može biti zamenjen ako se previše iscrpi – ne postoji pravilo za zamenu sudije!

Fudbalski sudija mora da trči 10 do 12 kilometara tokom utakmice. Moraš da pratiš akciju u igri u svakom trenutku i da se postaraš da si blizu lopte kako bi primetio bilo kakve incidente i nepravilnosti, što zahteva konstantno kretanje.

Kupovina sudijske opreme

Da bi postao fudbalski sudija, pored znanja je naravno neophodna i sudijska oprema. Postoji standardni izgled za sudije na bilo kom nivou, a to su sudijski dresovi, zastavice, i pištaljke. Proći ćemo ukratko na šta obratiti pažnju prilikom kupovine, ali i preporuke za najbolju sudijsku opremu.  

Sudijski dresovi

Sudijski dresovi, odnosno sudijske majice nisu uvek standardne boje, stoga je preporučljivo imati bar nekoliko različitih boja kako bi se što bolje prilagodio. Standardne boje sudijskih dresova su žuta, crna, zelena, crvena i plava. Sudije moraju da budu sinhronizovane sa drugima sa kojima rade da bi ih bilo lako identifikovati na terenu.

referee shirt ss yellow black.jpg

Sudijske zastavice

Fudbalskim sudijama je potreban sopstveni set zastavica koje će koristiti kada sude. Izgled sudijskih zastavica je prilično standardan, jer svi traže istu vrstu boja da bi se lako uočile. Zastave su uglavnom karirane ili dijamantske. Neke lige možda imaju preferencije, pa prvo proverite sa njima pre kupovine ili nosite više različitih tipova zastavica sa sobom. 

linesman flag pro 2 pcs red yellow.jpg

Sudijske pištaljke

Svaki sudija ima svoj omiljeni tip zvižduka uz pomoću kojeg sudi svaki meč. Postoji klasičan dizajn sudijske pištaljke koji mnogi tradicionalisti vole, a najbolje je imati dve pištaljke u svakom trenutku. Preporučeni brend su metalne pištaljke Select brenda. 

referees whistle metal brass opt.jpg

Od dodatne opreme potrebno je još da imaš komplet sudijskih kartona, štop-sat, blokče i olovku. 

Zarada fudbalskog sudije u Srbiji

Plate fudbalera su uglavnom poznate, ali koliko možeš da zaradiš kao arbiter u Srbiji? Prema podacima koje je izneo Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera, ovo su cifre koje možeš da očekuješ na mečevima Super lige:

 • Glavni sudija – 54.000 dinara
 • Pomoćni sudija – 32.000 dinara
 • VAR sudija – 25.000 dinara

Karakterne osobine fudbalskih sudija

Naravno, od suštinske je važnosti da sudija jasno razume zakone igre, ali i da se drži zdravog razuma prilikom suđenja. Fudbalske sudije trpe veliki pritisak pogotovo na utakmicama u višim ligama, ponašanje igrača se može promeniti tokom meča, a kada dođe do zamene može se promeniti i igra. Sudija treba da bude svestan ovih potencijalnih promena, i uprkos njima da se drži svojih instinkta i odluka. Za kraj, pomenućemo 4 karakteristike koje treba da imaš ako želiš postati fudbalski sudija. 

 • Kontrola: Sposobnost samokontrole i upravljanja igračima i fudbalskom utakmicom. Sudija mora ostati miran i staložen, ali u isto vreme autoritativan i poštovan.
 • Komunikacija: Efikasna upotreba zvižduka, dajući jasan znak kada kažnjavate prekršaje. Svaka vrsta komunikacije mora biti jasna i odlučna.
 • Samopouzdanje: Kroz pozitivan govor tela možeš pokazati samopouzdanje, ali vodi računa jer drugi to mogu videti kao aroganciju. Sudija mora uspostaviti ravnotežu da bude autoritativan i asertivan bez arogancije.
 • Odlučnost: Kako bi pravilno sudio fudbalsku utakmicu moraš imati i hrabrosti. Svojim znanjem i sposobnostima stekao si titulu sudije, zato veruj sebi i budi odlučan.

Kako postati fudbalski sudija – Zaključak

Nadam se da si dobio odgovor na pitanje kako postati fudbalski sudija i da ćeš krenuti željenim putem u karijeri. Polaganje kursa obuke za fudbalskog sudiju, održavanje fizičke kondicije, kupovina adekvatne sudijske opreme i razvijanje komunikacionih veština prvi su koraci koje je neophodno da preduzmeš kako bi postao fudbalski sudija, i bio uspešan i poštovan u svom poslu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *