Kako odabrati loptu za rukomet – Preporuke za klubove i igrače

kako odabrati loptu za rukomet

Uživaš u igranju rukometa ili tek planiraš da se oprobaš u tom sportu? Odabir prave lopte za rukomet može da ima značajan uticaj na kvalitet igre i rezultat tvoje igre. Kako bismo ti pomogli da odabereš najbolju loptu za rukomet, pripremili smo par smernica.

Važno je da obratiš pažnju na sledeće faktore:

 • Veličina i težina
 • Materijal i tekstura
 • Kvalitet i cena
 • Namena
 • Sertifikat EHF

Tabela sadržaja

 1. Veličina i težina rukomente lopte
 2. Materijal i tekstura rukomente lopte
 3. Kvalitet i cena rukometne lopte
 4. Kvalitet lopte
 5. Namena rukometne lopte
 6. Sertifikat EHF

Veličina i težina lopte za rukomet

Odabir odgovarajuće veličine je važan kako bi se omogućila pravilna manipulacija i udarci. Postoji nekoliko veličina lopte za rukomet, a to su: 0, 1, 2 i 3. Loptu standardne veličine (2 ili 3) koriste odrasli igrači, dok se za mlađe igrače i decu preporučuju manje veličine (1 i 0). One su prilagođene veličini šaka mlađih igrača.

Težina lopte takođe igra važnu ulogu u rukometu. Standardna težina lopte za muškarce kreće se između 425 i 475 grama, dok je za žene između 325 i 375 grama. Mlađi igrači obično koriste lakše lopte. Pravilno određena težina lopte omogućava igračima bolju kontrolu i preciznost tokom igre.

Materijal i tekstura lopte za rukomet

Materijal od kog je lopta napravljena ključan je za dobar osećaj pri hvatanju, driblanju i udarcima. Najčešće se koristi veštačka koža, ali postoje i lopte za rukomet od prave kože, kao i one napravljene od gume.

Važno je da ti lopta dobro ,,leži” u šaci, odnosno, da veličinom i oblikom odgovara tvojoj ruci. Tekstura osigurava čvrsto držanje lopte tokom igre, naročito pri brzim i intenzivnim pokretima. Lopta s izbočenim ili ispupčenim šarama može da ti da veću kontrolu i omogući bolje prijanjanje.

Kvalitet i cena lopte za rukomet

Kvalitet lopte je nešto na šta treba posebno da obratiš pažnju. Ono što loptu za rukomet definište kao kvalitetnu su materijal od kog je izrađena, način spajanja njenih polja, kao i tekstura.

Ukoliko želiš da odabereš loptu koja je veoma kvalitetna i koja će trajati dugo, izdvajamo loptu Ultimate.

RUKOMETNA LOPTA ULTIMATE EHF
ULTIMATE EHF CHAMPION LEAGUE V22

Ova lopta, kao i druge lopte za rukomet brenda Select, ručno je šivena. Proizvodi se u veličini 3. Napravljena je od sintetičke kože koja se pokazala kao veoma otporan materijal. 

Osim toga, površina lopte je sačinjena od 32 panela i ručno je šivena. Spojevi između polja su maskirani lepkom, što loptu Ultimate čini veoma glatkom i doprinosi njenom boljem prijanjanju šaci.

Dakle, ako si igrač koji želi da pokaže svo svoje umeće na terenu, preporučujemo da se odlučiš za loptu visokog kvaliteta koja će duže da traje. Naravno, to ne mora da se poklapa sa cenom lopte. 

Visoka cena ne mora da odgovara kvalitetu lopte i tome da li je ona pravi izbor za tebe. Pri odabiru možeš da pogledaš recenzije lopti, ali ipak smatramo da je najbolje da biraš dodirom i pri kupovini proveriš veličinu, materijal, težinu i teksturu lopte.

Namena lopte za rukomet

Pored lopti za rukomet koje se koriste na utakmicama i treninzima odraslih igrača, postoje i specijalizovane lopte sa posebnom namenom: za početnike i za vežbanje nakon povreda.

Ukoliko si početnik i potrebna ti je lopta za trening pre nego što se odlučiš da se ozbiljnije baviš rukometom, preporučujemo loptu Torneo DB.

RUKOMETNA LOPTA TORNEO DB V21
TORNEO DB HANDBVALL V21 BLUE OPT

Napravljena je od mekane i izdržljive sintetičke kože što je čini idealnom za početnike. Njena tekstura je takva da omogućava dobro prijanjanje i veliku stabilnost pri vežbanju. Kao i kod drugih lopti brenda Select, površina je sačinjena od 32 polja koja su ručno šivena i lepljena. Ova lopta se proizvodi u veličini 0.

S druge strane, ako si iskusan igrač i želiš da se vratiš u igru posle povrede, odličan izbor je lopta za rukomet Circuit.

RUKOMETNA LOPTA CIRCUIT
CIRCUIT V22 GREEN

Dolazi u veličini 2, a dosta je teža od klasične lopte za igru. Veoma je čvrsta i koristi se za jačanje mišića i rehabilitaciju posle povreda. 

Nadamo se da se nećeš povrediti tokom igre, ali, treba imati u vidu da su povrede sastavni deo svakog sporta, i da ti ova lopta pruža siguran povratak na teren i vraćanje u punu snagu.

Sertifikat EHF – Šta je EHF?

Ako loptu nameravaš da koristiš na utakmicama i u takmičenjima, neophodno je da biraš samo one koje imaju sertifikat Evropske rukometne federacije (EHF) koja propisuje pravila igre i uslove koje lopta treba da ispunjava.

Sve lopte koje smo ti preporučili poseduju sertifikat što znači da su prošle provere kvaliteta i evropske standarde i da su pogodne i za službenu upotrebu.

Zaključak – Koja rukometna lopta je prava za tebe?

Da rezimiramo. Prava lopta za rukomet treba da poboljša tvoju igru i omogući ti da uživaš tokom treninga ili utakmice. Pri odabiru uzmi u obzir fizičke karakteristike lopte, kvalitet, kao i namenu. 

Kao što smo već spomenuli, veličina i tekstura lopte variraju kod lopti za profesionalnu upotrebu, početnike i igrače koji se posle povrede vraćaju u igri. Odaberi onu koja je prava za tebe, okupi društvo, i pravo na teren!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *