Fudbalski štitnici za potkolenice – Vodič za prevenciju povreda kod igrača

Fudbalski štitnici za potkolenicu - Vodič za prevenciju povreda kod igrača

Fudbaleri od omladinskih pa do svetskih liga nose štitnike za potkolenice kao deo osnovne fudbalske opreme. Uprkos tome što je igra zasnovana na veštinama, fudbal može dovesti do ozbiljnih povreda u žaru igre, i FIFA preporučuje igračima da nose štitnike za potkolenice kako bi se zaštitili od povreda. 

Bilo da si roditelj koji želi da tvoje dete igra fudbal ili ambiciozni fudbaler sa nekim iskustvom, ovaj članak će objasniti zašto su štitnici za potkolenicu neophodni na svakom nivou igre, koje vrste postoje i kako ih odabrati.

Tabela sadržaja

 1. Zbog čega fudbaleri nose štitnike na potkolenicama?
 2. Koje vrste štitnika postoje?
 3. Slip-in štitnici prednosti i mane
 4. Gležanj štitnici prednosti i mane
 5. Kako odabrati štitnik na osnovu pozicije igrača?
 6. Kako se stavljaju fudbalski štitnici?

Zbog čega fudbaleri nose kostobrane na potkolenicama?

Nije iznenađenje da fudbal, igra koja zahteva od igrača da koriste svoje noge za trčanje, šutiranje, skakanje i klizanje po terenu, ima više povreda nogu od drugih sportova. 

Fudbaleri se često sudaraju međusobno, a jedno od najbolnijih mesta za udaranje je u potkolenicu. S obzirom da prelomi čine 2-11% fudbalskih povreda, a od toga se 30-33% preloma javlja u donjim ekstremitetima — obloge pričvršćene na potkolenicu mogu zaštititi igrače od bolnih povreda i pauza od terena.

Koje vrste štnitnika za potkolenicu postoje?

Kada je u pitanju kupovina štitnika za potkolenicu, igrači, klubovi pa i roditelji često poruče prvu stvar koju pronađu na internetu. Ali nisu svi štitnici za potkolenice isti već postoje barem dve glavne vrste štitnika za potkolenicu, svaka sa svojim prednostima i manama koje ćemo sada navesti. 

Slip-In štitnici za potkolenice

Ovo su najmanji i najlakši štitnici za potkolenicu dostupni na tržištu. Slip-in kostobrani su samostalni štitnici za potkolenice koji obično dolaze sa kompresionim rukavima.

Preporučuje se da uklizne kostobrane koriste iskusniji igrači, i oni koji preferiraju veći stepen fleksibilnosti i kretanja. Napredniji igrači često preferiraju klizne štitnike za potkolenicu jer omogućavaju veću slobodu kretanja. 

Međutim, ne preporučuju se mlađim igračima, jer ne pružaju isti nivo zaštite koji kostobrani sa štitnicima za gležanj mogu pružiti. Za mlađe igrače koji tek počinju, ta dodatna zaštita je ključna za zaštitu od jakih udaraca.

Prednosti i nedostaci slip-in kostobrana

Prednosti ukliznih štitnika za potkolenicu:

Lagani su

Ne ometaju kretanje igrača

Nedostaci ukliznih štitnika za potkolenicu:

Manja zaštita od drugih vrsta štitnika za potkolenicu

Imaju tendenciju da se mrdaju unaokolo ako nisu pričvršćeni trakom

Ukoliko mislite da su baš slip-in kostobrani ono što vam je potrebno, pogledajte kako izgleda model Super Safe V20 renomirenog brenda Select. 

KOSTOBRANI SUPER SAFE

Štitnici za potkolenice pune dužine 

Štitnici cele dužine pružaju najviši nivo zaštite potkolenica i gležnjeva i preporučuju se za mlađe selekcije, pa čak i igrače srednjeg nivoa. Oni nude idealnu ravnotežu zaštite od udaraca lopte i fizičkog kontakta sa drugim igračem, dok i dalje omogućavaju adekvatno kretanje.

Ovaj tip štitnika za potkolenicu ima elastičnu traku na vrhu i uzengiju ispod stopala kako bi štitnik za cevanicu bio na mestu. Tu je i dodatna podstava oko skočnog zgloba za dodatnu zaštitu. 

Prednosti i nedostaci kostobrana za gležanj

Prednosti štitnika za gležanj:

Najbolja zaštita za potkolenice i gležnjeve

Trake sprečavaju njihovo kretanje

Nedostaci štitnika za gležanj:

Mogu biti teški i glomazni

Mogu malo ograničiti kretanje

Select brend sportske opreme takođe u svojoj ponudi ima High Safe kostobrani koje možete videti na slici ispod. 

KOSTOBRANI HIGH SAFE

Kako odabrati fudbalski štitnik na osnovu pozicije igrača?

Kao što smo naveli u tekstu iznad, neki štitnici za potkolenice odgovaraju igračima na osnovu njihovih godina i iskustva, ali pozicija igrača je takođe važan faktor prilikom odabira. Neke pozicije uključuju više kontakta od drugih i nose veći rizik od povreda. Trebalo bi da razmotrite poziciju igrača kada kupujete štitnike za noge, a evo šta mi preporučujemo.

 • Odbrana: Štitnici za potkolenice pune dužine, odnosno za gležanj. Odbrambeni igrači verovatno dobijaju najviše udaraca u cevanicu i kao rezultat toga im je potrebna dodatna zaštita. 
 • Vezni igrači: Uklizni slip-in štitnici za cevanicu. Vezisti primaju udarce, ali se kreću više od defanzivaca, i kao rezultat toga, potrebno im je više fleksibilnosti. 
 • Napadači: Uklizni slip-in štitnici za cevanicu. Napadačima je potrebna maksimalna pokretljivost u napadu. 
 • Golmani: Uklizni slip-in štitnici za cevanicu. Golmanima je potrebna manja zaštita nego drugim pozicijama na terenu. 

Kako se stavljaju fudbalski štitnici za potkolenicu?

Evo osnovnog pregleda kako fudbalski štitnici za potkolenice treba da se nameste na nozi igrača.

 • Štitnici za potkolenicu treba da dobro pristaju uz vašu nogu, a da ne budu previše čvrsti ili ograničavajući.
 • Štitnici potkolenice treba da pokrivaju prednji deo vaše potkolenice, od malo ispod kolena do malo iznad skočnog zgloba.
 • Štitnici potkolenice treba da budu sigurni i da ne klize tokom igre.
 • Nosite štitnike za potkolenicu ispod fudbalskih čarapa, pazeći da pokrivaju prednji deo vaše potkolenice.

Prateći ove smernice, možete biti sigurniji da vam štitnici za potkolenicu odgovaraju pravilno i da pružaju neophodnu zaštitu, ali i komfornost na terenu.

Završna reč

Nadamo se da je ovaj članak pravilno odgovorio na sva vaša ključna pitanja u vezi sa fudbalskim štitnicima za potkolenicu! Ako ste igrač na bilo kom nivou nemojte zanemariti bezbednost i odaberite kvalitetne štitnike kako biste sprečili bilo kakve nepotrebne povrede, čak i kada trenirate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *