Blog

Zašto fudbaleri nose duge štucne čarape?

Zašto fubaleri nose duge štucne čarape
Zašto fubaleri nose duge štucne čarape

Čak i da niste fudbalski fan verovatno znate neke da svi fudbaleri kao deo svoje uniforme nose dres, šorts, kopačke i čarape. Jedan aspekt fudbala koji se često zanemaruje je uloga čarapa u igri. Iako može izgledati kao modni detalj, vrsta čarapa koje fudbaleri nose zapravo može imati značajan uticaj na njihov učinak na terenu.

Ali da li ste se zapitali zašto fudbaleri nose duge štucne čarape umesto kratkih? Da li je to zaista neophodno? Postoje tri razloga za ovo, i kroz ovaj članak objasnićemo svaki od njih stoga nastavite da čitate.

Tabela sadržaja

  1. Pokrivaju štitnik za potkolenice
  2. Udobne su i zadržavaju toplotu
  3. Odgovaraju bojama tima i stilu igrača
  4. Zašto fudbaleri prave rupe na čarapama
  5. Kada su čarape počele da se nose u fudbalu

#1 Pokrivaju štitnik za potkolenice 

Najbitniji razlog zašto fudbaleri nose duge štucne čarape je da pokriju štitnike za potkolenice tokom meča. 

Fudbal je sport koji se igra pretežno nogama, pa se igrači stalno udaraju u stopalo, skočni zglob i potkolenicu, sa namernom ili bez nje. Ovi štitnici pokrivaju prednji deo potkolenice igrača, od malo ispod kolena do malo iznad skočnog zgloba i na taj način štite igrača od eventualnih povreda. 

Mnogi od ovih štitnika za potkolenicu su pričvršćeni oko noge igrača kaišem koji ide oko zadnjeg dela lista. Iako je ovo delotvorno većinu vremena, iskustvo je pokazalo da štitnici za potkolenice ponekada mogu da skliznu. Da bi se ovo svelo na minimum, uske duge čarape pokrivaju štitnike i pomažu da kostobrani budu sigurnije fiksirani uz potkolenicu.  

#2 Udobne su i zadržavaju toplotu

Fudbal se igra širom sveta tokom cele godine. Fudbalske sezone se često održavaju u proleće i jesen, koje mogu biti hladne sezone. Osim toga, fudbaleri nose šorts dok igraju, pa se tako najviše oslanjanju na svoje čarape da se zagreju. U toplim danima, čarape će apsorbovati znoj koji silazi sa nogu jer su napravljene od pamučnog materijala. 

Pored toga, fudbalske duge čarape su udobne i pomažu igraču da mu noga ne klizi unutar čarape ili kopačke. Ovaj stil čarapa je takođe dizajniran da pruži dodatnu zaštitu potkolenici, posebno kada se igra na travnatim terenima gde površina može biti abrazivna i izazvati ogrebotine i posekotine.

#3 Odgovaraju bojama tima i stilu igrača

Pored obezbeđivanja štitnika za potkolenice, dodatne zaštite igrača i povećanja komfornosti tokom utakmice, fudbaleri takođe nose dugačke čarape u skladu sa bojama njihovog tima. Korišćenje dugih čarapa iste boje od strane svih igrača stvara oblik uniformnosti i kodeksa oblačenja u sportu, a pomaže i lakšoj identifikaciji timova na terenu. 

Osim toga, uz pomoć čarapa se može stvoriti prepoznatljiv znak igrača. Na primer, Thierry Henry je bio jedan od mnogih igrača koji su nosili čarape iznad kolena. Henri se držao ove navike jer su mu duže čarape zapravo služile kao zaštitni znak, i baš taj znak je olakšao fanovima da ga primete tokom igre.

Fudbaleri mogu da nose dugačke čarape kako bi kombinovali svoje timske boje sa svetlim ili neonskim bojama čarapa kako bi odvratili pažnju svojih protivnika. Način nošenja čarapa, kao i njihova dužina, postali su važan deo stila i izgleda fudbalera.

Zašto fudbaleri prave rupe na čarapama?

Igrači uglavnom seku rupe na svojim čarapama kako bi smanjili pritisak na mišiće potkolenice. Za igrače koji imaju ispupčene mišiće nogu, čarape mogu biti posebno restriktivne, uzrokujući poteškoće sa efikasnim protokom krvi i cirkulacijom, kao i prozračnošću. Zbog toga će pojedini igrači iseći ruke na svojim čarapama, kako bi smanjili pritisak i poboljšali svoju igru.

Kada su čarape počele da se nose u fudbalu?

Čarape su bile deo fudbalskih uniformi od prve dokumentovane fudbalske utakmica koja datira iz 1863, odigrane u Londonu. 

Međutim, dizajn i materijali koji se koriste u fudbalskim čarapama su evoluirali tokom vremena.

U ranim danima fudbala, igrači su nosili dugačke, debele vunene čarape koje su pružale toplinu i zaštitu u hladnim i vlažnim uslovima terena za igru. Ove čarape su se često držale podvezicama i nisu bile posebno udobne ili prozračne.

Kako je sport postajao sve popularniji i uslovi igranja se poboljšavali, tako se razvijao i dizajn fudbalskih čarapa. Početkom 1900-ih, fudbalske čarape su počele da se prave od lakših, prozračnih materijala, kao što su pamuk i sintetičke tkanine.

Čarape su takođe postale kraće, kako bi se omogućila veća pokretljivost i smanjila težina uniforme.

Tokom 20. veka, fudbalske čarape su nastavile da se razvijaju, sa uvođenjem novih materijala i dizajna kako bi se poboljšale performanse i udobnost.

Danas se čarape obično prave od kombinacije sintetičkih i prirodnih vlakana, kao što su poliester, najlon i pamuk, i dizajnirane su da budu lagane, prozračne i izdržljive.

Zašto fudbaleri nose duge štucne čarape – Završna reč

Fudbal uključuje preciznu analizu čak i najmanjih aspekata, uključujući izbor čarapa. Iako se može činiti da su samo modni detalj ili tradicija, ove dugačke čarape nude više nego što se na prvi pogled čini.

Kao što smo mogli pročitati u tekstu, osim što pružaju toplinu, udobnost i zaštitu, oni takođe drže štitnike za potkolenicu na mestu tokom intenzivnog igranja.

Nadamo se da je ovaj članak pružio dragocene informacije i da je adekvatno odgovorio na tvoja pitanja. Tvoj Derby Sport!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *