Blog

Kako odabrati loptu za košarku?

Kako Odabrati Loptu za Kosarku
Kako Odabrati Loptu za Kosarku

Košarka je sport koji se igra na celoj planeti, i uzima mesto odmah posle fudbala po bazi navijača i igrača. Najčešće se igra između dve ekipe, pet na pet, ali česta pojava je i basket tri-tri, dva-dva. Bez obzira da li si početnik ili iskusni igrač, izbor prave košarkaške lopte je ključan za postizanje najboljih rezultata na terenu. S obzirom na to da postoji mnogo opcija, ponekad je teško da znaš koja lopta je najbolji izbor za tebe. U ovom članku ćemo ti dati nekoliko saveta kako da izabereš košarkašku loptu.

Tabela sadržaja

  1. Odredi Pravu Veličinu Košarkaške Lopte
  2. Povedi računa o materijalu lopte
  3. Dobar Grip je Ključni Faktor
  4. Proveri Odskok Lopte
  5. Odaberi Pravi Brend
  6. Zaključak – Koja Lopta je Prava za Tebe?

Odredi Pravu Veličinu Košarkaške Lopte

Košarkaške lopte postoje u različitim veličinama, pa je izbor prave veličine veoma važan. Ako kupuješ košarkašku loptu za decu ili tinejdžere, manja veličina lopte poput 5 ili 6 je najbolji izbor. One su nešto manje i pomažu mlađima da lakše kontrolišu loptu, kao i da lakše šutiraju zbog manje težine lopte. 

Što se tiče lopti za odrasle, veličina 7 je standard i koristi se u većini košarkaških (NBA, Euroligue) i basket (FIBA 3×3) utakmica. Tako da ukoliko kupuješ loptu za decu, možeš da se odlučiš za manju varijantu. U ostalim slučajevima, sedmica je pravi izbor.

Povedi računa o materijalu lopte

Košarkaške lopte mogu da budu napravljene od različitih materijala, uključujući:

  • gumu 
  • sintetičku kožu 
  • pravu kožu

Gumene lopte su najpovoljnija opcija, ali možda neće pružiti najbolji grip ili odskok lopte. Sintetička kožna lopta je trajnija od gumene lopte i pruža bolji grip tako da je lakše uhvatiti je i pruža bolju kontrolu. Prava kožna lopta je najskuplja opcija, ali nudi najbolje performanse, duže traje, i odlična je opcija ukoliko si igrač koji dosta vremena provodi na terenu.

Dobar Grip je Ključni Faktor

Grip je itekako bitan i treba ga razmotriti pri odabiru košarkaške lopte. Lopta sa dobrim gripom omogućava ti bolju kontrolu lopte, precizno šutiranje i precizno dodavanje. Dok lope koje nemaju tako dobar otpor mogu da budu klizavije i teže za hvatanje. 

Vodi računa da odabereš loptu sa dubokim linijama i grubljom teksturom kako bi mogao da uživaš u svakom posedu.

Proveri Odskok Lopte

Lopta sa dobrim odskokom je važna za dribling i šutiranje. Kada biraš lopte fokusiraj se na onu koja se konzistentno odbija i ne gubi brzo vazduh. Takve lopte su generalno kvalitetnije i pružaju ti bolje iskustvo.

Kako bismo ti dodatno olakšali, podelićemo sa tobom kako možeš da znaš da li lopta ima dobar odskok? Prilikom testiranja lopte, ispusti je sa visine od oko tri metra i prati skok lopte. Lopta koja se odbija na visini između struka i grudi je dobar izbor.

Odaberi Pravi Brend

Mnoge marke proizvode košarkaške lopte, pa izbor prave marke može napraviti veliku razliku u performansama i kvalitetu lopte. Neki od popularnih brendova uključuju Spalding, Wilson, Select, Nike i Molten. Razmotri karakteristike koje tražiš košarkaškoj lopti i odaberi marku koja ih nudi. Ukoliko tražiš dobar odnos cene i kvaliteta, kao i loptu sa kojom možeš da igraš na betonu i parketu, lopta Select street je odličan izbor.

Zaključak – Koja Lopta je Prava za Tebe?

Kao što si naučio iz ovog članka, izbor prave košarkaške lopte može biti ključan za postizanje najboljih performansi na terenu, a isto tako će ti pružiti bolji osećaj u igri. Pri odabiru košarkaške lopte, posebno obrati pažnju na veličinu lopte, materijal od kog je napravljena, grip, odskok lopte, kao i proizvođača. Ukoliko imaš dodatna pitanja slobodno nas kontaktiraj klikom na link, kako bismo ti pomogli u pravom izboru lopte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *