Kako odabrati loptu za veštačku travu – Saveti i preporuke

Kako odabrati loptu za vestacku travu - graficki element

U današnje vreme, turf, iliti veštačka trava postaje sve popularnija u sportskim i rekreativnim centrima, pa tako i u kućnim uslovima. Igrati fudbal na veštačkoj travi ima svoje prednosti, ali i specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir pri izboru lopte. U ovom članku ćemo ti dati savete kako da izabereš pravu loptu za veštačku travu, kao i nekoliko preporuka za model lopte, stoga nastavi da čitaš pre nego što doneseš odluku o kupovini.

Tabela sadržaja

 1. Važnost pravilnog izbora lopte za veštačku travu
 2. Kako veštačka trava utiče na izbor lopte
 3. Materijali od kojih se prave lopte za turf
 4. Veličina, težina i tvrdoća lopte za veštačku travu
 5. Preporuke za kupovinu lopte za veštačku travu
 6. FUDBALSKA LOPTA X-TURF
 7. FUDBALSKA LOPTA FLASH TURF
 8. Kako održavati loptu za veštačku travu
 9. Kako odabrati loptu za veštačku travu – Zaključak

Važnost pravilnog izbora lopte za veštačku travu

Veštačka trava je odlična alternativa pravoj travi, bilo da se nalazi spolja ili unutra. U osnovi, to je zapravo površina napravljena od sintetičkih vlakana, kao što su najlon ili polipropilen. 

Odabir prave lopte za igru na veštačkoj travi je ključan za kvalitet igre, bez obzira na to da li se radi o rekreativnoj igri ili profesionalnom fudbalu. Upotreba neodgovarajuće lopte može dovesti do smanjenja performansi igrača, lošije kontrole lopte, kao i do oštećenja same lopte i povrede igrača, stoga je veoma važno da odabereš pravu loptu za ovu vrstu površine.

Kada se fudbal igra na travnatom terenu, lopta se kreće brže i ima tendenciju da odskače visoko, takođe može da se zagreje ili postane tvrđa tokom vrućih dana. Ako koristiš standardne lopte za fudbal na terenu sa veštačkom travom biće ti teže da je kontrolišeš, a to može imati ogroman uticaj na performanse igre i rezultat.

Kako veštačka trava utiče na izbor lopte

Igra na veštačkoj travi ima svoje specifičnosti koje utiču na izbor lopte. Veštačka trava ima drugačiju površinu i mekoću u odnosu na prirodnu travu, tako da se lopta može različito ponašati i odskakivati. Veštačka trava često ima kraće i gušće vlati, što dovodi do bržeg kretanja lopte. Zbog toga je važno da izabereš loptu od pravih materijala, koja će se “ponašati dobro” na veštačkoj travi.

Materijali od kojih se prave lopte za turf

Lopte za igru na veštačkoj travi se uglavnom prave od sintetičkih materijala koji su trajniji i otporniji na habanje. Postoje tri vrste materijala od kojih se prave lopte za veštačku travu: 

 • PU (poliuretan)
 • PVC (polivinilklorid) 
 • TPU (termoplastični poliuretan)

PU lopte su mekše i bolje se kontrolišu, dok su PVC lopte jeftinije i manje trajne. TPU lopte su izdržljivije od PU lopti, ali su i nešto teže.

Veličina, težina i tvrdoća lopte za veštačku travu

Lopte za igru na veštačkoj travi se proizvode u standardnim veličinama i težinama kao i lopte za igru na prirodnoj travi. Međutim, zbog drugačijeg ponašanja lopte na veštačkoj travi, neki igrači preferiraju manje i lakše lopte kako bi bolje kontrolisali loptu i izvodili brže driblinge. Za mlađe igrače se preporučuju manje i lakše lopte, dok za starije igrače standardne veličine i težine lopte mogu biti bolji izbor. Evo nekoliko saveta na šta da obratiš pažnju kada biraš fudbalsku loptu za unutrašnje ili spoljašnje terene:

 1. Veličina fudbalske lopte je prva stvar na koju želiš da obratiš pažnju. Ukratko, teren za mali fudbal dolazi sa loptom veličine 4. Fudbalski teren na otvorenom ide zajedno sa loptom veličine 5.
 2. Težina fudbalske lopte. Za igranje u zatvorenom, potrebna ti je teža lopta koja ne odskače toliko. Kada biraš fudbalsku loptu za otvoren teren bolje je odabrati lakšu.
 3. Tvrdoća fudbalske lopte. Što je čvršća lopta, to igrač ima bolju kontrolu. Za mali fudbal su potrebne tvrđe lopte. Zato je futsal lopta napunjena penom otprilike istom težinom kao i obična fudbalska lopta veličine 5. Za fudbal na otvorenom je sasvim suprotno, potrebna je mekša lopta.

Preporuke za kupovinu lopte za veštačku travu

Kada kupuješ loptu za igru na turfu, najbolje je da izabereš loptu koja je specijalno napravljena za igranje na veštačkoj travi. Pokazaćemo ti sada tri odlične lopte za turf kako bi mogao u potpunosti da se prepustiš i uživaš u igri.

FUDBALSKA LOPTA X-TURF

FUDBALSKA LOPTA X-TURF

Select fudbalska lopta X-Turf predstavlja jedan od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Sačinjena je od 32 panela koji se zajedno šiju sa duplim i ugaonim šavovima, što garantuje dugovečnost i bolju kontrolu lopte.

Fudbalska lopta X-Turf je namenjena za sve vrste sportista i timova, bilo da se radi o rekreativcima, profesionalcima ili školskim timovima. Ova lopta je posebno pogodna za igru na veštačkoj travi, a možeš je koristiti i kao alternativu po hladnom i vlažnom vremenu. Select je dokazao svoju stručnost i kvalitet kroz višedecenijsko iskustvo u kreiranju vrhunskih fudbalskih lopti, a fudbalska lopta X-Turf predstavlja savršenu kombinaciju inovativnog dizajna, dugovečnosti i kvaliteta koji će zadovoljiti potrebe svih igrača i klubova.

FUDBALSKA LOPTA FLASH TURF

FUDBALSKA LOPTA FLASH TURF

Fudbalska lopta Flash Turf brenda Select je jedna od najinovativnijih fudbalskih lopti na tržištu. Kao i X-Turf model, Flash Turf lopta je sastavljena od 32 panela, koji su obloženi tekstilnim materijalom, kako bi se stabilizovali i održali okrugli oblik duže nego obične lopte. Spoljni sloj lopte je napravljen od sintetičke kože u poliuretana, što daje jaku površinu, ali ujedno sa izraženom mekoćom.

Fudbalska lopta Flash Turf takođe je priznata kao jedna od najboljih fudbalskih lopti na tržištu. Njen dizajn je posebno razvijen kako bi se osigurao optimalan odskok i izbalansiranost lopte. Ova fudbalska lopta je savršena za igranje na veštačkoj travi i dostupna je za sve rekreativce i profesionalne sportiste i timove.

Kako održavati loptu za veštačku travu

Održavanje lopte za igru na veštačkoj travi je važno kako bi se produžio njen životni vek i održala njena funkcionalnost. Preporučuje se redovno čišćenje lopte vlažnom krpom nakon igre, kako bi se uklonila prašina i prljavština. Takođe, loptu treba čuvati na suvom i hladnom mestu kako bi se izbegla oštećenja od spoljašnjih faktora.

Ako te zanima preporuka, kao i saveti za odabir lopte za beton, klikni na link.

Kako odabrati loptu za veštačku travu – Zaključak

Sada kada znamo na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine lopte za veštačku travu, evo rezime saveta koje smo naveli u ovom članku. 

 1. Ispravna veličina: Odaberi loptu prave veličine za uzrast igrača. Obično odrasli koriste veličinu 4 ili 5, a mladi igrači veličinu 3. 
 2. U zatvorenom ili na otvorenom: U tekstu iznad objasnili smo razlike između fudbalskih lopti na otvorenom i u zatvorenom, stoga imajte to na umu prilikom kupovine. 
 3. Broj panela: Broj panela može biti od 32 do 6. Paneli utiču na to kako se lopta kreće. Što je manje panela, brža je lopta. Lopte za mali fudbal imaju manje panela nego lopte za fudbal na otvorenom.
 4. Težina lopte: Što je lopta teža, teže je šutirati.
 5. Tvrdoća lopte: Glava i stopala igrača će najviše osetiti koliko je lopta tvrda! Međutim, previše mekana lopta će mnogo poskakivati.
 6. Brend: Što pouzdaniji brend, to će lopta biti dugovečnija i bolje će se ponašati na terenu. 

Ukoliko imaš dodatnih pitanja, pošalji nam e-mejl na office@derbysport.rs ili nas pozovi na neki od naših telefona: +381 61 3 191 191; +381 63 633 763; +381 65 6068 225; +381 63 110 25 65, gde takođe možeš dobiti informacije o popustu na veleprodaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *